Vragen, opmerkingen of een vrijblijvend advies? Tel: 013-5044265
  • Winkelmandje
    0

    Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

  • inloggen

Gaja Barbaresco 2013

  • Wijnsoort: Rode Wijn
  • Land: Italie
  • Streek: Noord-Italie
  • Plaats: Piemonte
  • Wijnhuis: Gaja
  • Jaar: 2013
  • Inhoud: 0.75
  • Druivensoort(en): Nebbiolo
  • Smaak: Dankzij de strenge weer condities showt deze barbaresca van GAJA geparfurmeerde aroma's. Wilde aarbeien, tropische tonen van guava en passievrucht. The afdronk is floraal met rozen en edelflower. Zacht, fluwelige tannine en puur. Elegant en harmonieus.
  • Spijs: Te serveren bij vleesgerechten en of gerijpte kazen.
€ 150,00
- +
Beschikbaarheid: In voorraad
    • Gratis verzending vanaf € 75 of 12 fl. in NL/BE/DU
    • Kwaliteitswijnen
    • Top Service
    • Bezorging in heel Europa
Productomschrijving

GAJA Barbaresco 2013, Piëmonte, Italië

Angelo Gaja (1940) is een begrip in de Italiaanse wijnwereld. Zijn stijl van werken kenmerkt zich door te innoveren en te pionieren, maar vooral door nooit concessies te doen ten aanzien van kwaliteit en waar nodig te breken met de regels van het betreffende wijngebied. Hij beperkte de rendementen en introduceerde Franse druivenrassen en het gebruik van Franse barriques, dat laatste om de wijnen te verzachten. Zijn mooiste Barbaresco’s brengt hij op de markt als Single Vineyard, 95% nebbiolo aangevuld met 5% barbera. Geheel tegen alle wetten van de streek, waar 100% nebbiolo is voorgeschreven. Hierdoor moet hij de wijnen declasseren tot DOC Langhe. Geen probleem, want inmiddels is de naam Gaja wereldwijd sterker dan die van de overkoepelende DOCG Barbaresco.

Klimaat/Terroir
Over het geheel was 2013 kouder dan normaal. Er was een overvloed aan regen van voorjaar naar zomer. Na het warme en droge 2012 zorgde het koude en vochtige 2013 voor uitstekende conditities van de bodem.  Gezien de temperatuur en plukdatum kunnen we concluderen dat 2013 een groot klassiek jaar is in Piëmonte. De regen in April en Mei zorgde voor twee vertraging en dat zette zich in de zomer door. Het zorgde wel voor een constante en langzame rijping van de druifjes. Begin september steeg de temperatuur was er plaats voor voldoende zonlicht. Dit zorgde voor veel concentratie in de druif en perfecte phenolic maturation. De pluk van de nebbiolo startte op 22 oktober. De weersomstandigheden tijdens de pluk waren formidabel met veel heldere zonnige dagen. De nebbiolo druifjes kwam in perfecte condities aan in de kelder. 


De nebbiolo druifjes komen van 14 single vineyards uit Barbaresco. De wijngaarden liggen tussen de 250 en 330 meter boven zeeniveau. Het totale wijngaardoppervlak voor deze barbaresco bedraagd 21,4 hectare. De stokken zijn ongeveer 40 jaar oud.


Climate and harvest
The April and May rains slowed down the blossoming by at least two weeks, and the cool summer maintained this trend. These conditions allowed for a slow and constant ripening of grapes along with an intense concentration of flavors and acidity. Starting in September, temperatures and sunlight increased, leading to a favorable concentration and perfect phenolic maturation. The harvest of Nebbiolo began on October 22nd. The weather conditions during the picking were characterized by bright, sunny days and a strong diurnal temperature variation. The grapes entered the cellar in perfect condition and showed great ripeness and freshness, with appropriate alcohol potential.

14 vineyards situated in the municipality of Barbaresco. The land, at a height between 250 and 330 m above the sea level, covers a surface of 21.4 hectares. The plants are 40 years old on average.


Vinificatie
De nebbiolo druifjes komen van single vineyards. Elke single vineyard ondergaat zijn eigen vinificatie. Daarna volgt rijping van 12 maanden in eik. Daarna volgt het blenden en rijpt de wijn nogmaals 12 maanden op eik.

Winemaking method
The grapes, coming from each single vineyard, separately undergo fermentation, maceration and ageing in oak for 12 months. Then they are blended and further age in oak for another 12 months.

Druiven
Nebbiolo

Geur & Smaak
Dankzij de strenge weer condities showt deze barbaresca van GAJA geparfurmeerde aroma's. Wilde aarbeien, tropische tonen van guava en passievrucht. The afdronk is floraal met rozen en edelflower. Zacht, fluwelige tannine en puur. Elegant en harmonieus.

Tasting notes
Thanks to the strong diurnal temperature variation and the quite cold weather during the end of August and September, the 2013 Barbaresco shows precise and clean perfumes. Initial citrusy notes lead to a sweet fruit expression of wild strawberry, tropical notes of guava and passion fruit. The finish is distinctly floral with nuances of rose, elderflower, violet, musk and white pepper. The palate shows juicy and smooth tannins along with a pure and lean body. Its character is elegant and harmonious, not exuberant nor austere.

Serveersuggestie
Te serveren bij vleesgerechten en of gerijpte kazen.

 

 

 

Gaja Barbaresco 2013

Vergelijkbare wijnen