Vragen, opmerkingen of een vrijblijvend advies? Tel: 013-5044265
    • Gratis verzending va. €75
    • Kwaliteitswijnen
    • Top Service
    • Bezorging via Post NL

Taylor's Port

13 Artikel(en)

Taylor’s port geschiedenis

Taylor’s port kent een eigen verhaal. De rijke geschiedenis van Taylor Fladgate & Yeatman begint in de 17de eeuw met Job Bearsley, een Engelse wijnhandelaar. Door de vele oorlogen met Frankrijk was het vrijwel onmogelijk geworden om wijn te betrekken uit de Bordeaux. Een alternatief werd gevonden in de volle, stevige wijnen uit Portugal. Zoals de geschiedenis van Taylor’s port vertelt, waren het echter wijnen die snel te lijden hadden van het transport over zee. Om dit te ondervangen werd er in de eerste jaren brandewijn en later zuiver druivendestillaat toegevoegd, en zo ontstond de Port zoals wij die heden ten dagen kennen. Halverwege de 18de eeuw waren de zonen van Bearsley - Peter en Bartholomew - de eersten die het waagden om juist in het onbegaanbare bergachtige gebied aan de rivier de Douro een landgoed te kopen, in hun zoektocht naar de beste wijnen. Hiermee is Taylor’s de eerste wijnexporteur die zijn eigen wijngaarden aankoopt om zelf wijn te produceren, in plaats van aangekochte wijn alleen te laten rijpen. Vandaag de dag brengt Taylor’s First Estate Port op de markt, een klassieke reserve menging geproduceerd ter herdenking aan dit eerste eigendom: De Casa dos Alambiques, te Lugar das Lages.

In 1893 komt de Quinta de Vargellas in het bezit van het familiebedrijf. Deze beroemde wijngaard wordt door velen beschouwd als de beste Douro Quinta en een van de mooiste ter wereld. Het oudste stenen gedeelte van deze wijngaard is de bron van de meest zeldzame en legendarische Vintage Port, de Vargellas Vinha Velha.

Taylor’s port als familiebedrijf

Als familiebedrijf, nooit verkocht of overgenomen, is Taylor’s al meer dan 300 jaar toonaangevend op het gebied van Taylor’s Port, en van oudsher het enige Portugese Port huis tussen alle van oorsprong Britse Port huizen. Al heeft Taylor’s al jaren energie en geld gestoken in de ontwikkeling van een nieuw machinaal fermentatiesysteem, wordt de traditionele manier om met de blote voeten druiven te ‘treden’ voor hun beste wijnen nog steeds toegepast. In de rustige en koele kelders van Vila Nova de Gaia op de oever van de Douro rijpen de wijnen in het vat, en op de fles tot de rijke en complexe wijnen die de liefhebbers kennen van Taylor’s Port.

Taylor’s port LBV

Het begrip LBV; Late Bottled Vintage Port is ontwikkeld door Taylor’s als vervanger voor de Vintage Port. De LBV rijpt een aantal jaren langer op vat alvorens hij gebotteld wordt. Dit maakt dat hij na botteling meteen op dronk is. Al ziet men bij andere Port huizen ook LBV verschijnen, blijft de Taylor’s LBV de top in deze categorie.

In 2001 breidde Adrian Bridge, Taylor’s Port manager-directeur het familiebedrijf uit met de aankoop van Croft Port, en in 2008 ontwikkelde hij onder deze naam voor het eerst in generaties een nieuwe stijl Port: Croft Pink. Een rosé-port, die nog het meest doet denken aan een moderne, lichtvoetige, levendige ruby port, verrassend fris en soepel.