Vragen, opmerkingen of een vrijblijvend advies? Tel: 013-5044265
  • Winkelmandje
    0

    Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

  • inloggen

Gaja Rossj-Bass DOC Langhe

  • Wijnsoort: Witte Wijn
  • Land: Italie
  • Streek: Noord-Italie
  • Plaats: Piemonte
  • Wijnhuis: Gaja
  • Jaar: 2016
  • Inhoud: 0.75
  • Druivensoort(en): Chardonnay
  • Smaak: Goed geparfumeerde wijn met geuren van citrusfruit, honing en bloemen. Met voldoende spanning, de juiste zuurbalans en frissprankelende afdronk kan deze wijn met gemak gerekend worden tot de elegantste van de wereld. Voor wie veel geduld heeft: vijf jaar flesrijping is aan te raden
  • Spijs: Gevogelte,Visgerechten
Excl. BTW € 52,07 Incl. Belasting: € 63,00
- +
Beschikbaarheid: In voorraad
    • Gratis verzending vanaf € 75 of 12 fl. in NL/BE/DU
    • Kwaliteitswijnen
    • Top Service
    • Delivery in Europe
Productomschrijving

Gaja Rossj-Bass
Gaja’s was er van overtuigd dat Langhe niet alleen een prachtige bodem heeft voor de cultivering van rode druivenrassen. Hij zag het ook als een uitgesproken uitdaging om in zijn eigen Piemonte wijnen te maken van de witte variëteiten chardonnay en sauvignon. In 1984 startte Angelo met de aanplant van chardonnay op het 4 hectare tellende perceel Rossj. Deze wijngaard met arme hard vulkanische grond ligt op 300 meter boven de zeespiegel en is genoemd naar Gaja’s dochter Rossana. De handgeplukte druiven van dit land in combinatie met die van Bass, een gaardje met minder compacte grond van iets meer dan een hectare op 250 meter boven zeeniveau, werden gebruikt voor de witte Langhe DOC Rossj-Bass. Sinds 1991 wordt ook gebruik gemaakt van handmatig geoogste druiven uit een andere wijngaard gelegen in Serralunga op 400 meter hoogte, met een bodem van kalkhoudende klei. Dit verklaart de aantekening op het etiket: e altri vegneti di proprieta. De gisting van de chardonnay en klein deel sauvignon geschiedt in temperatuur gecontroleerde tanks en neemt vier weken in beslag. Daarna wordt de wijn overgestoken op nieuwe en gebruikte eiken fusten van 225 liter waar hij 6 tot 7 maanden rijpt. Gedurende deze periode vindt ook de malolactische of melkzure gisting plaats. Hierna is een goed geparfumeerde, naar citrusfruit, honing en bloemen geurende wijn ontstaan. Met voldoende spanning, de juiste zuurbalans en frissprankelende afdronk kan deze witte Italiaan met gemak gerekend worden tot de elegantste van de wereld. Voor wie veel geduld heeft: vijf jaar flesrijping is aan te raden.

De geschiedenis van Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder z’n eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni – genoemd naar zijn opa dus – dat je als wijnmaker geen concessies moet doen: niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn. In 1961 komt Giovanni’s zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rijn en in Californië. Vol met frisse ideeën was hij teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte. Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij z’n oude klasgenoot Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend; de wijnen van Gaja worden steeds beter. Als voorstander van een dynamische puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen de traditionele huis-Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Op het etiket van zijn witte toppers prijkt vanaf dat moment Langhe DOC. Niet de afkorting staat garant voor goede kwaliteit maar de naam van de producent: Gaja.

Gaja Rossj-Bass DOC Langhe

Vergelijkbare wijnen