Wijn bij asperges 

“Het witte goud”, zo noemt men onze Nederlandse witte asperge terecht. Afhankelijk van de temperatuur is de oogst van deze voorjaarsgroente bij uitstek traditiegetrouw van tweede helft April tot St. Jan; 24 juni. Wijn en asperges zijn in onze beleving onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Verenigde Vinologen Nederland adviseren dit jaar, in samenwerking met het Nederlands Asperge Centrum de Muscat sec van Manoir Grignon. Deze opvallend elegante en verkwikkende wijn uit de Pays D’oc heeft onmiskenbaar de tonen van vlierbesbloesem die muskaatwijn eigen is. Aromatisch, sappig, kruidig en breed inzetbaar. Perfect bij asperges naturel of met lichte sauzen. Natuurlijk hangt de keuze van de wijn in hoge mate af van waar je je asperges mee combineert. Graag geven we een advies. Bij voorgerechten of lichtere gerechten met het witte goud, in salades, of met zeevruchten kun je denken aan elegante, stuivende wijnen. Het ‘groene’ van asperges komt goed tot zijn recht met een klassieke begeleider als de Touraine Sauvignon Blanc van Pre Baron. Altijd een goede keuze bij niet te zware gerechten met asperges zijn de wijnen van Gustav Lorentz uit de Elzas. Met name de Pinot blanc met zijn smaken van zacht wit fruit en de sappig-frisse Riesling reserve zijn aanraders.  Zeker willen we hier ook noemen de Rivaner van Caves Gales. Een trendy wijn uit de Luxemburgse Moezelstreek, lichtvoetig met smaken van groene appel, bloesem en citrus. Net even anders maar zeker de moeite waard!

Gaan de asperges gecombineerd worden met kip, ham of een stukje gebakken (wit)vis, mag het wat meer zijn. Een Weisburgunder bijvoorbeeld. De Duitse variant van de Pinot blanc. De Weisser Burgunder van Weingut Seeger is met zijn verfijnde smaken van peer, ananas en voorjaarsbloesem een elegante begeleider met een frisse, lange afdronk. Een andere keuze zou zijn Bianchello Del Metauro, van het Italiaanse wijnhuis Guerrieri. In zijn smaak krachtig maar zacht, tropisch en door de hint van vanille en mineralen zeer smakelijk bij witvis met asperges en saus. Ook in deze categorie adviseren we uit Zuid-Afrika Simonsig Chenin blanc. Met peer, abrikoos en een vleugje honing in de smaak perfect bij asperges met stevige visgerechten en/of gegratineerde zeevruchten.

Heel andere smaken komen er op het bord als de asperge gebruikt gaat worden in Aziatisch getinte gerechten. De Aziatische keuken vraagt om aromatische wijnen. Verrassend is bij deze Masca Del Tacco L’Uetta Fiano. Gemaakt van 100% Fiano is deze wijn uit het Italiaanse Puglia vol en aromatisch, met smaken van wit fruit, honing en bloesem. Misschien een klassiekere keuze maar zeker een aanrader is de Riesling feinherb van Weingut Steinmuhle uit het Duitse Rheinhessen. Tropisch in zijn smaak, rijpe appels, zacht en met fijne frisse zuren.

Zo veelzijdig als de Nederlandse witte asperge is, zo divers is de keuze aan wijn bij je asperge-gerecht. Neem gerust contact met ons op, we geven je graag een advies op maat.