Stamppot en wijn

Het is weer winter, en wat zijn we in Nederland dan dol op onze stamppotten. Met een glas wijn? Natuurlijk, maar het is wel zaak dat je kijkt naar wat je door je aardappelen draait. Wortelen bijvoorbeeld zijn een stuk zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Er is niet een wijn aan te wijzen voor bij elke stamppot. Neem bijvoorbeeld andijviestamppot. Doorgaans gaat de andijvie er rauw in. Met een spekje erbij heb je hele aardse smaken op je bord. We denken hierbij aan niet te zware rode wijnen van Gamay of Pinot Noir druiven, uit de Franse Loire of Bourgogne. Liever wit? Denk dan aan een aromatische Chardonnay of Pinot Grigio.

Een andere favoriet is Boerenkoolstamppot met rookworst; boers en stevig van smaak. Wijnen uit het Rhone-gebied zijn hele mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Ze zijn landelijk, soepel, gul in fruit en vaak met een kruidigheid van laurier. Een fijne combinatie zijn ook de kruidige fruitige wijnen uit Zuid-Afrika van bv de Shirazdruif.

De hutspot, oftewel wortelstamppot. Wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Aromatische wijnen, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk aan Spaanse Verdejo (Rueda). Heb je er zwaarder rundvlees bij, of gewoon toch liever rood? Ga dan voor soepel en vol, uit de Zuidfranse streken (Roussillon, Rhone).

Als laatste de zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in die richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan Pinot Noir of Spatburgunder uit dezelfde streken.