Op bezoek bij Sanni Seeger van Weingut Seeger

In 1984 maakte haar man Thomas Seeger zijn eerste wijn. Toen nog als student oenologie aan de Universiteit van Geisenheim, maar langzaamaan nam hij steeds meer de leiding op zich over het wijngoed dat al sinds 1707 in het bezit van de familie is. Onder Thomas, inmiddels de 12e generatie Seeger, groeide het bedrijf uit tot een van Duitslands topwijnhuizen. Ondanks zijn talent en de hoge kwaliteit van zijn wijnen, is Thomas‘ motto heel eenvoudig: “Wijn moet gewoon lekker smaken“.

In de ochtend rijden we de straat in waar Weingut Seeger is gevestigd. Gewoon aan de doorgaande drukke autoweg. Opvallend detail, naast haar Weingut zit de McDonalds. Dat is ook gelijk iets waar Sanni zich voor excuseert: ‘Jaren geleden was hier bijna niets in onze omgeving en was het minder druk op de 4-baans autoweg. Enkele jaren gelden kregen we ook nog eens te horen dat er pal naast ons Weingut een grote gele M geplaatst ging worden.’ Het haalt misschien een beetje de charme weg aan de buitenkant, maar eenmaal binnen en na het proeven van haar wijnen ben je dat helemaal vergeten.

Zoals gewoonlijk krijgen we een kijkje in de kelder, die opvallend klein en compact is. Sanni: ‘Dit is wat het is. We zijn niet groot maar hebben een breed aanbod aan verschillende wijnen.
Weissburgunder en Spätburgunder zijn de belangrijkste druiven, direct gevolgd door Grauburgunder en Blaufränkisch. Druiven die in het relatief warme, zonnige Baden goed rijpen. Maar we verbouwen ook enkele hectare riesling, sauvignon blanc en de weinig voorkomende Swarzriesling(Pinot Meunier)   Onze stijl kan je vergelijken met die van Bourgogne, structuur, rijkdom, elegante en gezond rijp fruit.’

We gaan proeven. We focussen ons op de Grauer Burgunder en de Spätburgunder. De lijst is namelijk eindeloos. Grauer Burgunder is een andere benaming voor Pinot Gris. Seeger maakt er verschillende wijnen van.

Gutswein GB 2018
Tropisch fruit, rijk, vol met een klein zoetje en zachte zuren. Warm jaar dus ronde wijnen.

Ortswein GB Heidelberger 2018
Fris, wel rijp fruit, goede zuren, complex

Erste Lage GB ‘AS’ 2017
Rijpt op demi-muid vaten gedurende 9-13 maanden.
Mooie toast, rijp fruit, krachtig, complex, jong

Grosse Lage GB Oberklaum GG 2017
Ondergrond bestaat uit moselkalk en löss
Tropisch fruit, aanzienlijk meer hout, veel kracht, goede zuren, zeer rijk

Cuvée GeorG 2018
Rijp zacht wit fruit, aantrekkelijk geur en smaak van vanille, mondvullend.

Erste Lage Sauvignon Blanc Leimener Herrenberg
Rijpfruit, stuivend fruit, vol met veel lengte. Rijpt op gebruikte vaten

 

Gutswein SB 2018
Vuursteen, kruid, bessenfruit en kersen.

Erste Lage SB Heidelberger Herrenberg ‘S’ 2017
Jonge sappig rood fruit, kruid, krachtig met goede zuren.

Blaufränkisch 2017
Bessenfruit, vleugje donker fruit, sappig, lekker.

Erste Lage BF ‘S’ 2016
Rond, zacht, veel fruit, hout, nog beetje gesloten

Cuvée AnnA
Blend van Spätburgunder, Blaufrankisch en Pinot Meunier
Aards, kruid, lekker rijp fruit, bekvol, goede balans, je wil snel weer een slok.

Het viel me op dat enkele wijnen al langere tijd open stonden. Echter was daar niets van te merken. Ik maakte hier een opmerking over. Sanni is daar heel duidelijk over.

Sanni: ‘Zowel smaak als kwaliteit beginnen natuurlijk in de wijngaard. Weingut Seeger is niet gecertificeerd, maar de wijngaarden worden biologisch bewerkt. En doordat de rendementen laag worden gehouden, hebben de wijnen van Seeger structuur, rijkdom en gezond rijp fruit. De vergisting van de druiven is hoofdzakelijk spontaan, met natuurlijke gisten die in druif en wijngaard aanwezig zijn.’