De wereldberoemde port van Taylor's

Meer dan 3 eeuwen staat het porthuis Taylor’s bekend op het gebied van hoogstaande kwalitatieve port maken. Taylor’s is een echt familie bedrijf. Sinds 1962 is het al in handen van de familie.

Een stukje geschiedenis

Port is ’s werelds grootste versterkte wijn, een wijn met diepte, concentratie en een majestueuze structuur, die wordt voortgebracht in de Douro Vallei, ten oosten van Oporto in Noord-Portugal.
De geschiedenis van port is de meest romantische en ongewone van alle wijn geschiedenissen, en het verhaal van Taylor, Fladgate & Yeatman is in vele opzichten de geschiedenis van de port zelf.
Taylor’s is een van de oudste porthuizen. Croft, een dochter onderneming van de Flagate Group, is onlangs uitgeroepen tot oudste porthuis. Taylor’s is als een van de weinige onafhankelijk gebleven en zoals al eerder gezegd binnen de familie gebleven sinds de oprichting in de 17e eeuw. Al ruim 300 jaar is de naam Taylor’s verbonden aan kwaliteit en standvastigheid. Grootte experts en veilinghuizen beweren dat regelmatig de Vintage port van Taylor’s 10% tot 15% boven zijn concurrenten uitsteekt.

De port van Taylor’s kenmerkt zich door de kwaliteit van de druifjes en eigen wijngaarden die zij bezitten. Langs de douro bezit Taylor’s drie uitermate zeer hoge kwalitatieve wijngaarden. Deze wijngaarden zijn als terrassen tegen de berg aangelegd. Het beroemde Quinta de Vargellas, gekocht in 1893, wordt door vele beschouwd als een van de mooiste wijngaarden in de Douro en misschien wel ter wereld.

Taylor's port soorten

Taylor’s voert verschillende soorten port:

Taylor’s Chip Dry
Taylor’s was in 1934 de eerste die de Chip Dry introduceerde. De Chip Dry is gemaakt van witte druiven uit de Douro streek. Door de langere gisting, vergeleken met normale port, geeft de port een eetlustopwekkend gevoel. Daarnaast is deze Chip Dry van Taylor’s zeer goed in combinatie met 2/3 tonic, ijsklonten en muntblaadjes.

Taylor’s Select Ruby port
De instap port van Taylor’s. Al een verwennerij. Wordt gemaakt van jonge rode wijnen en rijpt ongeveer 2 jaar op grote houten vaten. Prima port als aperitief of huisport.

Taylor’s First Estate
De naam First Estate is ontstaan uit nagedachtenis aan het eerste eigendom van het bedrijf Taylor’s. Een prima kennismaking met het huis. De port wordt gemaakt van jonge volle rode wijnen. Zeer geconcentreerde port, met veel smaak en een krachtige structuur.

Taylor’s Late Bottled Vintage
Ontwikkeld doro Taylor’s die er als eerste mee op de markt kwam. Het moest een vervanger worden van de vintage port, en dat is gelukt! Deze port is uitermate schikt voor minder formele zaken en dat was de bedoeling van Taylor’s. Geselecteerd uit de beste druiven van één jaar. Dankzij zijn langere rijping op hout is deze in tegenstelling tot de Vintage eerder op dronk en kan men na het bottelen de port meteen drinken. Smaakvol en fruitige port. Zeer subtiel en zacht met een mooie hint van chocolade in zijn afdronk.

Taylor’s Tawny port
Jaar in jaar uit kiezen ze bij Taylor’s eiken fusten uit om deze te blenden. Een 10 jaar oude tawny port moet dus gemiddeld 10 jaar rijpen op houten fusten. Taylor’s is een van de weinige porthuizen die de volledige rangschikking 10, 20, 30, 40 jaar oude tanwy’s heeft. In de loop der jaren heeft Taylor’s zijn voorraad flink opgebouwd.

Taylor’s Vintage port
Alleen wanneer de druiven is perfecte, maar dan ook echt perfecte staat zijn, kan er een port gedeclareerd worden als vintage. De port rijpt eerst 2 jaar op hout en word daarna geproefd om te kijken of er een vintage jaar gedeclareerd kan worden. In tegenstelling tot andere port rijpt de vintage op fles en niet op houten vaten. Een vintage port moet in zijn jonge jaren nog flink rijpen op de fles en bij het openmaken binnen een dag gedronken worden. Taylor’s staat bekend om zijn grootse vintage port.