Hoewel een deel nog geniet van een welverdiende vakantie staat de maand September voor mij volledig in het teken van wijn proeven. Heel veel wijn proeven. Eén grote zoektocht naar wijnen die mij boeien voor het najaar. Zo kon ik onlangs kiezen uit ruim 400 wijnen op één dag. Mijn neus en smaak mogen me dus absoluut niet in de steek laten. En vind ik een wijn die mij boeit, dan zoemen al diverse namen rond in mijn hoofd van wijnliefhebbers die passen bij die wijn. Immers verwachten ze elke keer weer een verrassende vondst die past in hun smaakprofiel. Voor mij zijn dit soort proefdagen en proefmomenten inspirerende werkzaamheden. Je ruikt, neemt een slok, proeft en beleeft en zoals het woord proeven al aangeeft wordt alles netjes en deskundig uitgespuugd.

Om maar wat nieuwe vondsten met jullie te delen…
Godello, ooit van gehoord? Deze witte druif vind je in Valdeorras, Spanje. Ik proefde Avancia Cuvée de O. De stokken van deze Godello zijn deels in 1940 en deels 1970 aangeplant. De wijn rijpt gedeeltelijk op vaten van Frans eikenhout met een inhoud van 600 ltr gedurende 8 maanden. Dat resulteert in een wijn met aroma’s van roomboter, peer en
  wit boomfruit. De smaak is rond, zuiver en krachtig. Daarnaast proef je hout en heerlijke vanille. Voor mij een wijn inzetbaar bij voor- en tussengerechten met een romige saus.
Bij Laurent-Perrier proefde ik de nieuwe cuvée. In mijn prille wijncarrière had ik nog nooit meegemaakt dat een gerenommeerd champagnehuis zijn traditionele cuvée brut aanpaste. Er is 15 jaar gewerkt aan de vernieuwing van deze Champagne. Ten opzichte van de vorige cuvée is de Chardonnay druif toegenomen en dit zorgt voor meer frisheid en verfijning. Niet alleen de inhoud, ook het uiterlijk van de fles is veranderd.

In mijn zoektocht naar uitbreiding van het Rhône assortiment kwam ik de wijnen van Famille Perrin tegen. De witte luberon vond ik aantrekkelijk met geuren van witte bloemen en peer. De smaak is verleidelijk met iets van geel steenfruit en citrus. De rode Ventoux is sappig in zijn rood en zwart fruit, subtiele kruidigheid en heeft zachte tannine.
Het mooie aan dit soort inkoopproeverijen is dat er ook wijnen open staan die je niet dagelijks drinkt. Een mooie selectie van GAJA was de moeite waard om goede proefnotities van te maken. Het viel mij op dat wijnen uit 2015 van GAJA al aangenaam drinkbaar zijn. 2013 is om weg te leggen.
Taylor’s introduceerde een jubileum port vanwege haar 325
ste verjaardag. Er zijn 100.000 flessen gebotteld. Luìs van Taylor’s wilde me geen informatie verschaffen over de inhoud. Proef en oordeel zelf. De rest is geheim. Ik proefde een reserve tawny, passend ergens tussen de 10 – 20 jaar oud. Rijp, vijgen en caramel maar met kracht en power in de afdronk. Een prachtige port in een van oudsher oude fles. Om het dessertwijn assortiment uit te breiden proefde ik een fijne Coteaux du Layon van Petit Clocher. Deze wijn is gemaakt van Chenin Blanc en biedt een niet al te zoete stijl. Mooie balans tussen rijp boomfruit en frisheid en zo een uitstekende begeleider van citroentaart.