Dinsdag 7 April 2015 proefde we met de Brabantse Wijn sociëteit Kabinetten en Spätlese uit Duitsland. Tijdens het proeven hadden we het over Groβes Gewächs. Maar wat betekend nou Groβes Gewächs.

Duitsland heeft dertien wijnbouwgebieden: Anbaugebiete. Ieder gebeid heeft zijn eigen terroir en  klimatologische omstandigheden. Een aantal anbaugebiete zijn Pfalz, Franken, Rheingau en Mosel-Saar-Ruwer.

Dat anbaugebiet is onderverdeeld in districten, Bereiche. Een Bereiche bestaat meestal uit meerde dorpen en heeft meestal dezelfde naam als het bekendste dorp van het district. De meest bekende zijn bijvoorbeeld Bereich Bernkastel en Bereich Bingen.  

Een bereich bestaat uit Einzellagen en Groβlagen. Hoe kleiner en uitgebreider het gebied staat beschreven des te specifieker het karakter van de wijn en smaak is.

Binnen de einzellagen maakt met onderscheid tussen Erstes Gewächs en Groβes Gewächs. Dat wordt gebruikt voor wijnen van top niveau. Het is te vergelijken met Premier Cru en Grand Cru, maar dan in Duitsland.

Begrippen
Kabinet
Fijne wijn van rijpe druiven

Spätlese
Wijn van rijpe druiven die pas na de regulier pluk geoogst worden. Ze hebben daardoor meestal meer intense smaak.

Bron: Aan de slag met wijn