Huiskamer proeverij met Luisa  Rocca van het wijnhuis Bruno Rocca

Wat heb ik toch een mooi vak toen ik voldaan naar huis reed. Donderdag 12 oktober was ik uitgenodigd om een huiskamerproeverij van Bruno Rocca bij te wonen. Daar hoef ik geen twee keer over na te denken. Een zeer goed georganiseerde proeverij met een select gezelschap.

Bruno Rocca is gevestigd in Barbaresco. Aanvankelijk verkocht de familie Rocca haar druifjes door aan wijnboeren totdat ze aantal jaren geleden besloten van de druiven zelf wijn te gaan maken. En met succes. Bruno Rocca wordt gezien als een van de meest exclusieve wijnboeren uit de Piëmonte.


De proeverij
Alle wijnen zijn geproefd in riedel glazen

Bruno Rocca Cadet Langhe Chardonnay d.o.c.

De druifjes voor de Chardonnay komen uit het dorpje Neive. De ondergrond bestaat uit een mix van leisteen en kalk. De wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Luisa vertelde dat er in de loop der jaren veel veranderd is aan de Langhe Chardonnay. Vroeger werd de Chardonnay door haar vader gemaakt. Met een Malolactische gisting en volledige rijping op frans barriques smaakte de wijn zwaar, log en ontzettend veel hout. De laatste jaren is zijn zoon Francesco verantwoordelijk voor de Langhe Chardonnay. Fermantie duurt 15-20 dagen bij een temperatuur van 15 graden. Daarna rijpt de wijn 12 maanden waarvan 80% op stainless steel en 20% in Frans barrique. Er wordt battonage toegepast.

Proefnotitie Langhe Chardonnay 2015
Kleur: goud geel, fonkelend.
Geur: Subtiele houttonenen, zacht tropisch fruit, banaan, vanille, geel fruit. Bloemen.
Smaak: Kracht, tropisch fruit, ook hier weer duidelijk banaan, mineraal, hout maar alles in balans.
Afdronk: Hout en mineralen

====

Bruno Rocca Dolcetto d’Alba d.o.c. Trifolè

Luisa schonk twee wijnen Dolcetto d’Alba waarvan het linker glas uit 2015 en rechter uit 2016 was.
De Dolcetto druifjes voor deze wijn komen uit Barbaresco, Rabajà Cru. Vinificatie duurt 7 tot 10 dagen en vind plaats in stainless steel. Daarna komt de wijn kort tot rust in Stainless steel. De jaargangen 2015 en 2016 waren in een woord excellent te noemen.

Proefnotitie Dolcetto d’Alba 2015
Kleur: Vrij transparant, mooi helder.
Geur: Jong rood fruit, beetje gestoofd fruit, weelderig, puur, landelijk, klein beetje lactisch.
Smaak: Jong rood fruit, puur, bessen en iets wat terroir.
Afdronk: Veel jong rood fruit, fijn zuurtje en wat tannine.

Proefnotitie Dolcetto d’Alba 2016
Kleur: Vrij transparant, mooi helder
Geur: Vollere geur dan 2015, meer gestoofd fruit, weelderig en puur. Jong rood fruit.
Smaak: Puur en intens, smaakvol, kleine besjes, fruitiger dan 2015.
Afdronk: Veel fruit met nog flink wat jonge zuren. Verder vrij lang.

===

Bruno Rocca Barbera d’Alba d.o.c.
De Barbera d’Alba komt uit het dorpje Neive van de cru wijngaarden Currà en Fausoni. De ondergrond bestaat uit leisteen en kalk. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 50-60 jaar oud.
Vinificatie vind plaats op stainless steel gedurende 10-15 dagen. Rijping gedurende 12 maanden op Fans barrique.

Proefnotitie Barbera d’Alba 2015
Kleur: Iets wat transparant
Geur: Veel rood fruit, aardbei, subtiel wat hout, intens, landelijk.
Smaak: Puur, rood fruit zoals framboos en aardbei. Klein zuurtje, subtiel hout en een fantastische balans.
Afdronk: Aangenaam met veel fruit. Zachte zuren.

===

Bruno Rocca Nebbiolo Langhe d.o.c. Fralù

De druifjes voor deze nebbiolo komen van jonge wijngaarden uit de Langhe regio. Vinificatie vind plaats op stainless steel gedurende 12-15 dagen. Daarna rijpt de wijn 8-12 maanden op Frans barrique. Klein detail, Fralù staat voor Francesco & Luisa.

Proefnotitie Nebbiolo Langhe 2015
Kleur: Transparant met waterrand
Geur: Kersen, kruiden en hout
Smaak: Veel zwoel roodfruit, kers, intens, zacht en wat chocolade
Afdronk: De afdronk is soepel met weinig zuren
Lekkere drinkbare nebbiolo

===

Bruno Rocca Barbaresco d.o.c.g.

Bruno Rocca maakt geen Barolo en focussen zich volledig op de Barbaresco. De eerste uit een range Barbaresco was deze Barbaresco d.o.c.g. De druifjes komen van eigen cru wijngaarden in Neive. De ondergrond bestaat uit klei en zand. Vinificatie vind plaats in stainless stell gedurende 20-25 dagen. Daarna rijpt de wijn 18 maanden in Frans barrique.

Proefnotitie Barbaresco 2012
Kleur: Transparant met iets wat evolutie in de rand
Geur: FRUIT! Geparfumeerd, puur, vanille, hout, leer, terroir, landelijk, rozen en kruiden.
Smaak: Rijp donker fruit, intens, zacht, sappig, subtiel hout en wat kruiden.
Afdronk: Zacht met aangename zuren

===

Bruno Rocca Barbaresco Coparossa d.o.c.g.

De Barbaresco Coparossa is de enige wijn die niet van eigen wijngaarden af komt. Inmiddels heeft de eigenaresse van de wijngaard besloten de wijngaard aan haar zoon over te dragen en die wil ik graag zelf wijn van maken. Coparossa komt van twee wijngaarden uit de Langhe regio, Pajorè en Fausoni. De ondergrond in Pajorè bestaat uit zand en steen. De ondergrond van Fausoni bestaat uit leisteen en kalk. De wijn wordt ook weer volledig gemaakt op stainless steel. Daarna volgt een rijping van 18 maanden op frans barrique.

Proefnotitie Barbaresco Coparossa 2013
Kleur: Vrij transparant – iets wat evolutie in de rand
Geur: Zeer intense fruit geur, zwoel, vanille, hout en rozen
Smaak: Zwoel intens rood fruit, vanille, elegant en zacht
Afdronk: De afdronk is lang met goede tannine. Ook nog wat vanille
Vrouwelijke elegante Barbaresco Coparossa uit een uitstekend jaar

===

Bruno Rocca Barbaresco Rabaja d.o.c.g.

Het paradepaardje van de familie Rocca. Hier is waar het wijnhuis is gevestigd. Hier in Rabaja ligt de roots van de familie. Deze Barbaresco komt van een wijngaard genaamd Rabaja. De ondergrond bestaat uit klei, los gesteente, marmel en leisteen. Het vinificatieproces vind plaats op stainless steel. Daarna volgt een rijping van 12 maanden in frans barrique en 12 maanden in grote franse vaten. We proeven twee jaargangen op magnum. 2012 was koud en 2014 was nat.

Proefnotitie Barbaresco Rabaja 2012
Kleur: Zeker wat transparant maar voller van kleur dan alle andere Nebbiolo’s
Geur: Rijp fruit, complex, geparfumeerd, kruiden, hout, vanille, rozen en beetje likeur.
Smaak: Zwoel rijp rood fruit, rijpe bes, zachte zuren. Hout en kruiden. Vriendelijk.
Afdronk: Stevig zuur, beetje opdrogend. Lekker. Op dronk.

Proefnotitie Barbaresco Rabaja 2014
 Kleur: Zeker wat transparant maar voller van kleur dan alle andere Nebbiolo’s
Geur: Gesloten!! Rijp, geconcentreerd, landelijk en puur. Aardbei, chocolade/espresso
Smaak: Gesloten!! Rijp fruit, espresso en terroir
Afdronk: Harde tannine, piepjong.

Een prachtige proeverij met dank aan Luisa Rocca en Frank Versteegh.