Bezoek Rueda-Cruz de Alba-Ramon Bilbao

 
Tussen de verdejo wijngaarden in Rueda, Spanje ligt het moderne vinificatiecentrum van Monte Blanco Verdejo en Enaria Verdejo. In dit vinificatiecentrum leveren lokale boeren hun druiven om daar de beste prijs voor hun druifjes te krijgen. Het wijncentrum is een mooi project van lokale wijnboeren en Ramon Bilbao, bekend uit de Rioja streek. Carlos, export manager van Ramon Bilbao, verteld positief over deze joint venture. "Door dit wijncentrum te realiseren zag Bodegas Ramon Bilbao mogelijkheden om de beste verdejo uit de Rueda te halen. Lokale wijnboeren bezitten de wijngaard, Ramon Bilbao de kennis en vooral het geld om fantastische verdejo wijnen te maken. Een mooie samenwerking die voor beide partijen goed uitpakt."
 
Binnen is het vinificatiecentrum volledig ingericht met de nieuwste aparatuur. 2014 is voor Ramon Bilbao pas de vierde oogst in dit moderne gebouw.  Na een strenge selectie kiest de wijnmaker van Ramon Bilbao. De allerbeste kwaliteit Verdejo druifjes worden gebruikt voor de Monte Blanco, de 2e kwaliteit voor de Enaria. 
 
 
'De pluk in Rueda vind 's nachts plaats. Machinaal!' Verteld Carlos. "s'nachts plukken heeft zijn voor en nadelen. Als je met de hand gaat plukken met bush vine wijngaarden vergeet je vaak druiventrossen. Machinaal wordt dit zorgvuldig gedaan en vergeten we geen enkele druiventros. Overdag is het ook nog eens 36 graden."

  
Na een lekkere lunch vertrekken we naar ribera del duero. In Ribera del Duero ligt het wijnhuis Cruz de Alba onderdeel vanRamon BilbaoCruz de Alba bezit 40ha tempranillo en 1 ha Cabernet Sauvignon. Van dit Ribera del Duero wijnhuis komen 2 wijnen; Lucero en Cruz de Alba Crianza. Voor de Lucero worden 8 jaar oude stokken gebruikt. Lucero rijpt 6 maanden op hout. Voor de Cruz de Alba Crianza worden oudere stokken gebruikt. Hoe ouder deze stokken worden hoe beter de wijn.
 
 
In Spanje is irrigatie toegestaan, Tempranillo heeft veel water nodig. Toch hebben zijn de visie, geen water nodig is niet irrigeren. In 2014 is nog geen irrigatie toegepast. Vanaf 2008 is Cruz de Alba volledig biodynamisch. Tijdens het bezoek aan de wijngaarden viel mij op dat de wijnmaker de blaadjes van de druivenstok streelt en praat tegen de druiven. Hier merk je de focus en passie van de wijnmakee. "Alles in de wijngaard heeft te maken met de stand van de sterren en de maan verteld de wijnmaker." 
 
Het terroir van Cruz de Albal bestaat voornamelijk uit zand en klei. In de winter slaapt de plant en werkt de grond volop. In de zomer werkt de plant keibard om ervoor te zorgen de beste tempranillo druifjes af te leveren. Opmerkelijk detail, we proefden twee tempranillo druifjes. Een van de wijngaard van Cruz de Alba en een ban de wijngaard drie meter naar rechts. Een groot verschil. 
 
Cijfers
Lucero de Alba produceert ongeveer 180000 flessen en Cruz de Alba Crianza 90000 flessen. In totaal bezit Cruz de Alba over 40 ha tempranillo en maar 1ha Cabernet Sauvignon. Pluk vind ongeveer plaats in midden September.
 
Na een heerlijk diner en een rustige nacht rust stonden weer vroeg op om te vertrekken naar Rioja. Een lange reis van maar liefst 3 uur.
 
Ramon Bilbao is gevestigd in Haro het wijncentrum van de Rioja. Haro ligt in het noordelijke deel van de rioja op 475 meter boven zeeniveau en heeft zeer diversiteit aan terroir. Vroeger kochten wijnboeren uit de bordeaux wijn uit de rioja. Zij transporteerde de wijn naar bordeaux en verkocht het daar als officiële bordeaux wijn. Rioja werd toen al gezien als een serieus en belangrijk wijngebied.
 
 
Na aankomst bij Ramon Bilbao werden we al gauw in 4wheel drive jeeps gezet. Een boeiende rit door de wijngaarden. In de Rioja groeit Tempranillo voor de rode wijnen en een klein beetje Viura (1% van de totale productie) voor de witte wijnen. Wat mij opviel was het klimaat in de Rioja. Waar het in Ribera del Duero wel 30 graden was is het drie uur verder op een stuk aangenamer door de frisse wind die door de wijngaarden waait. Wat mij ook opviel, was dat de schil van de Tempranillo druif nog geen kleur aan je handen afgaf. De pluk is hier ook later dan in Ribera del Duero. Ramon Bilbao bezit een aantal wijngaarden. Zowel jonge wijnplanten als oudere wijngaarden. De jongste druivenstokken worden gebruikt om de Monte Llano tinto te maken. Als deze wijngaarden ouder zijn worden ze gebruikt voor de betere wijnen van Ramon Bilbao
 
 
Na een gave trip en een lekkere lunch op de Bodegas kregen we een rondleiding. Een leuk detail bij Ramon Bilbao is de volledig automatische vatreiniger. Tijdens dit proces wordt het vat vanuit de binnenkant schoongemaakt en gaat de wijn na schoonmaak weer terug in het vat. Dat houd rijping geen goedkoop proces is, een leuk rekensommetje: Ramon Bilbao heeft 20000 vaten liggen, een vat kost 150 per stuk en elk jaar vervangen ze 20%. Een duur grapje dus. 
 
De meest verkochte wijn van Ramon Bilbao is de Crianza. De totale verkoop ligt op 4,5 miljoen flessen per jaar. Nederland is samen met Duitsland en Engeland een belangrijke markt voor Ramon Bilbao.
 
Na de proeverij werden we verwent met een unieke verticale proeverij van Mirto.
Mirto is de topwijn van Ramon Bilbao. De naam refereert aan Myrthe, een lokale kruid die langs de weg groeit. Mirto wordt gemaakt van alleen 70 a 80 jaar oude stokken. Het isgeen single vineyard maar er wordt elk jaar gekeken van welke wijngaard de beste druifjes komen. 
 
De pluk van de Mirto gebeurt volledig met de hand. De pluk van de Mirto is later dan de andere wijnen. De meeste wijngaarden bestaan uit bush vine planten. Sinds 1999 kwam de eerste vintage op de markt. Na een strenge selectie van de druifjes ondergaat de Mirto een lange rijping op hout. Elk jaar worden hiervoor nieuwe houten vaten gebruikt. 
 
Proefnotities Mirto
Mirto 2001
Rijp, donker grout, houten kast, nogal wat tannine en zuren. Robuust en kan nog jaren mee.

2001 was een warme zomer met een super voorjaar voor de wijnbouw in Rioja. De weersomstandigheden waren optimaal in September.
 
Mirto 2005
Leer, terroir, oude kas. Bramen, donker fruit, dik en veel hout. Mooi balans in de wijn.

Mirto 2006
Eucalyptus, zwarte kersen, meer hout dan 2001 en 2005, complex, nog wel wat gesloten. Rijpe aanzet, zachte smaak, in afdronk veel hard hout. Zachte en soepele tannine.

2006 was voor de Mirto druifjes een te warme zomer.

Mirto 2008
Boterbabbelaars, vanille en volop donker fruit, dikke wijn met veel fruit tonen. Nu al lekker op dronk.
 
 
Conclusie:
2001: Bewaren
2005: Nu drinken
2006: Complex en behoeft enige rijping
2008: Ready to drink


Een gave ervaring om de icoon wijn van Ramon Bilbao te mogen proeven. Na de proeverij vertrokken we naar het hotel om een uurtje van onze vrije tijd te mogen genieten. Naderhand hebben we lekker tapas gegeten in het centrum van Haro. Het was een onvergetelijke trip, met veel dank aan Carlos, export manager Ramon Bilbao