Vragen, opmerkingen of een vrijblijvend advies? Tel: 013-5044265
  • Gratis verzending vanaf 12 flessen
  • Kwaliteitswijnen
  • Top Service
  • Bezorging via Post NL

Château Cadaulan "Kwaliteit uit de bordeaux"

Château Cadaulan is een prachtig en modern wijngoed, in het hart van de internationale wijnwereld, de Franse Bordeaux. Het château is sinds 2004 eigendom van de Nederlandse familie Smeets en sinds 2008 is de enige dochter van de familie, Chantal, verantwoordelijk voor het wijn maken. Haar doel en passie is om kwaliteitswijnen te maken met moderne methodes, maar met respect voor traditie. Op Cadaulan verbouwen wij op 5.2 hectare grond de druiven: Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc voor rode Bordeaux Supérieur en AOC Bordeaux. Verder wordt er op een 1,5 hectare groot perceel vieilles vignes (oude stokken) ook wijn geproduceerd binnen de Cotes de Castillon appellatie.

Château Cadaulan streeft naar optimale, zuivere wijnen die spreken van terroir en liefde voor het vak. Daarom gaan zij in het hele productie-proces, van het veldwerk tot het bottelen, zeer nauwgezet te werk. Zij onderzoeken ook continu hoe ze dingen, hoe klein ook, kunnen verbeteren. Het produceren van wijn is geen enkel jaar precies hetzelfde; iedere jaargang is anders. Dat is de charme van dit werk. De grootste uitdaging is om in te spelen op de omstandigheden, om van iedere oogst een kwaliteitswijn te maken. In de praktijk betekent dit een uitgebreide planning van veldwerk, lage rendementen, een zeer zorgvuldige sortering van de druiven op kwaliteit en het steeds weer zoeken naar nieuwe methodes om resultaten te verbeteren.

Château Cadaulan Elixir de Gravaillac Bordeaux Blanc
Deze bordeux Blanc is een typische witte bordeaux wijn. Met het gros aan Sauvignon Blanc 80% en aangevuld met 20% Sémillon. De wijn wordt gefermenteerd 3 weken lang in roestvrijstalen vaten. Na deze eerste fermentatie wordt de wijn direct op de fles gebracht. Zo onstaat er een zeer zuivere en frisse Elixir de Gravaillac met prachtige zuren en gastronomische kanten. Deze witte wijn kan dus uitstekend bij salades, lichte visgerechten en schaal- en schelpdieren.

Proefnotities
Kleur: Lichtgeel met groene zweem, helder, transparant en waterrand

Geur: Buxus, stuivend, rijke geur, frisse tonen en mineralen.

Smaak: Frisse citrustonen, mooie zachte zuren, tonen van appel en abrikoos

Afdronk: Licht bittertje en mooie zachte zuren.

 

Château Cadaulan Rosé ‘Cuvée Maricha’
Deze rosé is niet typisch voor een bordeaux, maar was vanaf de eerste fles een voltreffer. De rosé wordt geproduceerd door een zeer lichte persing van 100% Cabernet Franc druiven die met de hand geplukt en gesorteerd zijn om enkel de beste druiven te behouden. Hierna volgt er een langzame en koele fermentatie waardoor de typische aroma’s van dit frisse karaktervolle druivenras behouden blijven.

Door de fruitige toetsen gecombineerd met de kruidige frisheid van de Cabernet Franc is deze rosé meer als een fruitig tussendoortje en is hij uitermate geschikt bij wit vlees, vis en andere lichte gerechten, maar ook heerlijk om zomaar van te genieten op een warme zomerdag.

Proefnotities
Kleur: Zalmroze, waterrand, helder en transparant

Geur: Lychee, zacht rood zomerfruit, licht kruidig met een hint van paprika, lieflijk en elegant.

Smaak: Droog en fris, zachte zuren, fruit is niet dominant aanwezig, wel elegant!

Afdronk: Zuren galmen na, mooi droog en fruit is subtiel

Bewaarpotentieel: 3 jaar na oogstdatum

 

Château Cadaulan Bordeaux Supérieur
De wijngaarden achter het Château zelf leveren de druiven voor deze soepele en zachte Bordeaux Supérieur.
Cabernet Franc, Merlot en Cabernet Sauvignon druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd en enkel de rijpste druiven worden gebruikt.
Om een zo goed mogelijke extractie van smaken en kleur te garanderen, worden de druiven koel binnen gebracht en rusten ze eerst 3-5 dagen op hun schillen voor een ultieme expressie van fruit. Na een fermentatie van 2 weken op 28 graden celsius wordt de wijn op eikenhouten vaten gelegd en verkrijgt hierdoor zijn karakteristieke soepelheid en finesse.
De Bordeaux Supérieur is prima te combineren met een goede maaltijd maar kan ook zonder begeleiding gedronken worden door zijn rondheid en souplesse.

Proefnotities
Kleur: Robijnrood, roze rand, transparant en helder

Geur: Kersenfruit, kruiden en specerijen, soepel en lichte houttonen

Smaak: Zachte tannines, veel rood fruit, kersen, soepel en zacht, drop en salmiak

Afdronk: Zacht en Soepel

Bewaarpotentieel: 7-9 jaar na oogstdatum


Château Cadaulan Côtes-de-Castillon

Deze prestige cuvée wordt geproduceerd van druivenstokken tussen de 35 en 45 jaar oud die zijn gelegen in de Côtes-de-Castillon appellatie. Het druivenras is 100% Cabernet Franc en door de lage rendementen en oudere druivenstokken gecombineerd met een uitzonderlijk goed terroir worden hier wijnen van enorme diepte en concentratie geproduceerd.

Na een periode van gekoeld schilcontact van minimaal 5 dagen wordt er gefermenteerd op 20 graden celsius gedurende 2 weken. De wijn wordt gedurende 12 tot 18 maanden op 60% nieuwe Frans eikenhout gelagerd en verkrijgt hierdoor zachtheid en aangename tonen van vanille.

Gecombineerd met de karakteristieke kruidigheid van de Cabernet Franc is dit geen wijn om zomaar te vergeten. De Côtes de Castillon is met name geschikt om te serveren bij rood vlees en harde kazen en is zeker gebaat bij een korte periode in karaf zodat het volledige spectrum van aroma’s in deze spectaculaire wijn zich ontvouwt.

Proefnotities
Kleur: Kersnerood, roze rand met paarse inslag

Geur: Dierlijk, natte vacht, vlezig, fruit, komt los na het walsen, kruiden, donkere fruittonen, rijk in geur

Smaak: Kersen, mooie houtdosering, strakke tannines maar wel rijp en zachte zuren

Afdronk: Droogt op, complex en rijk van smaak

Bewaarpotentieel: 10 jaar


Château Cadaulan Côtes-de-Castillon ‘Demi-Muid’
Deze unieke wijn van het Château is echt een speciale wijn. Hij wordt gemaakt van 100% Cabernet Franc. Wat als proef bedoeld is, liep uit op een waar succes. Deze grandioze bordeaux is absoluut het paradepaardje van het Château. Het unieke van deze bordeaux is dat deze wijn fermenteert op een Demi-Muid, een vat van 600 liter. De wijn fermenteert 4 weken in nieuw Frans eiken. Daarna rijpt deze unieke rode wijn 15 maanden in hetzelfde vat. Fermenteren op nieuw eikenhout biedt de wijnmaker een aantal zeer interessante voordelen, waardor dit vrij arbeidsintensieve en kostbare proces toch nog met regelmaat wordt gebruikt. De structuur van tannines en houtopname van hout-gefermenteerde wijn is namelijk volledig anders dan bij oudering op nieuwe hout en ook het mondgevoel van een dergelijke wijn is veel ronder en rijper.

Een kort overzicht van de fermentatie in de Demi-Muid; een vat van 600 liter gemaakt van nieuw Frans eikenhout. Wanneer de druiven een optimale rijpheid hebben bereikt, worden ze handmatig geoogst en met de hand gesorteerd op een table de tri. Indien nodig worden de druiven licht gekoeld met droogijs om een te snelle fermentatie te vermijden. Hierna worden de beste druiven van de oogst in de Demi-Muid geplaatst en begint na enige dagen de alcoholische fermentatie. Door de goede isolatie die het hout biedt is het niet nodig te koelen. De fermentatie temperaturen komen nooit boven de 30 graden en de alcoholische tussen de drie en vier weken.  Dagelijks wordt het vat gedraaid om de most goed te mengen en zuurstof inname te beperken.
Nadat de laatste suikers zijn omgezet naar ethanol blijven de schillen en pitjes nog ongeveer 1 week in contact met de wijn. Door de inweking wordt er nog meer kleur en smaak onttrokken. Het is van groot belang in deze fase dagelijks te proeven en evalueren. Na de inweking moeten de schillen en pitten gescheiden worden van de wijn; dit is een zeer arbeidsintensief klusje omdat na het wegpompen van de wijn naar een andere TIJDELIJK vat, er een dikke massa schillen achter blijft in de Demi-Muid. Deze schillen moeten handmatig met schop en handen worden verwijderd waardoor dit klusje wel wat tijd in beslag neemt.
Wanneer het vat is schoongemaakt met stoom kan de wijn weer terug, de schillen worden tegelijk geperst en de resulterende perswijn wordt gebruikt om het vat weer aan te vullen. Als de perswijn te grof of tanninerijk is kan er ook wat Côtes-de-Castillon van een goed terroir gebruikt worden.
Doordat Château Cadaulan vaak gebruik maakt van co-inoculatie met bacteriën voor de malolactische fermentatie begint deze over het algemeen onmiddellijk na het einde van de alcoholische fermentatie. Hier is weer de isolatiewaarde van het hout van groot belang omdat het de warmte in het vat vasthoudt. 20 graden is namelijk het minimum om de malolactische fermentatie te laten plaatsvinden. Indien het onverwacht koud wordt kan het vat in een soort van tentje worden verwarmd van buitenaf.
Na de malolactische fermentatie begint het eigenlijke proces van houtlagering en ouderen. De wijn rust 15 maanden in de Demi-Muid en wordt behalve wekelijkse bij vullingen van het vat 2 keer een schoonmaak van de binnenkant niet meer gestoord.
Na deze periode wordt de wijn zeer licht gefilterd om onzuiverheden te verwijderen en gebotteld.

De levensduur van een dergelijke Château Cadaulan Demi-Muid is minimaal 10 jaar. Dit geldt echter niet voor het vat zelf; dat wordt na 1 fermentatie met pensioen gestuurd en gebruikt voor de lagering van onze andere wijnen.

Proefnotities
Kleur: Donkerrood met bruin-paarse inslag, weinig transparantie

Geur: Geparfumeerd, rijk, eiken kast, veel hout, kruiden en laurier

Smaak: Veel donker fruit, licht druivenzoetje bij de aanzet, zacht, mooie balans tussen fruit en hout

Afdronk: Nog strakke tannines maar wel rijp, mooi in balans

Bewaarpotentieel: 10 jaar na oogstdatum – In zijn jonge jaren 24 uur vooraf decanteren

Wijn-Spijs: Volle gastronomische wijn, geschikt bij wild en stevig vlees.


Bekijk hier alle wijnen en het filmpje van Chantal Smeets, de eigenaresse van Château Cadaulan.