Vragen, opmerkingen of een vrijblijvend advies? Tel: 013-5044265
  • Gratis verzending vanaf 12 flessen
  • Kwaliteitswijnen
  • Top Service
  • Bezorging via Post NL

Cérveles - Costers del Segre

4 Artikel(en)

Cérvoles | Costers del Segre
In 1997 besloten enkele jonge entrepreneurs in het dorpje La Pobla de Cérvoles in herkomstgebied Les Garrigues, een nieuwe bodega op te zetten: Cérvoles Celler. Niets werd daarbij aan het toeval overgelaten. Van plantmanagement tot keldertechnieken, van wijnopvoeding tot en met de marketing, het gedreven team van jonge entrepreneurs bleek oog te hebben voor zelfs het kleinste detail. De aandacht was inmiddels ook getrokken van de internationale wijnpers die het bedrijf begon te honoreren met de ene na de andere wijnonderscheiding.

Tegenwoordig produceert Cérvoles Celler zo’n 80.000 flessen per jaar. De celler maakt onderdeel uit van de Spaanse organisatie van wijnbedrijven die zich inzetten voor de promotie en bescherming van zogenaamde vinos de pago: terroirwijnen die gemaakt worden van het fruit van een enkel, specifiek perceel (in het Engels zogenaamde single estate wijnen waarin het klimaat en de bodemsamenstelling maximaal tot uitdrukking komt).

Het heuvelige landschap rond het domein is van een prachtige schoonheid en goed geschikt voor landbouw. De grond is er namelijk rijk aan klei en leem die op een goede waterdoorlatende laag van kleine steentjes ligt. De wijngaarden van Cérvoles liggen gemiddeld op iets meer dan 700 meter hoogte wat garant staat voor een goede nachtelijke afkoeling. Er valt jaarlijks zo’n 450 millimeter regen. De natuurvriendelijke landbouwmethoden die gebruikt worden op het domein zijn gericht op een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering.

In de hypermoderne wijnkelder van Cérvoles krijgt iedere perceel zijn eigen vat. Om de oogst zo voorzichtig mogelijk te behandelen worden die vaten van onderuit gevuld zodat de vruchtjes niet direct kapot slaan tegen de wanden.

Het gebruik van rijpingsvaten is ook aan strenge eisen gebonden. Zo wordt alleen gebruik gemaakt van langzaam groeiend eikenhout dat de tonneliers op een speciale manier toasten. Op dit moment beschikt Cérvoles over driehonderd vaten die na drie jaar worden vervangen.